Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Měli by se děti se starat o to, co si jejich rodiče myslí?

Jak se říká, zakázané ovoce bývá to nejsladší. Pro mnoho lidí je to, že jim někdo řekne, že něco nesmí, hlavní motivací aby to udělali. Psychologové nazývají tento jev reaktanční teorií, kdy lidé cítí ohrožení své svobody.

Kdybych ti řekl, abys nedotýkal tohoto velkého červeného tlačítka, co bys udělal? Pro mnoho lidí neexistuje větší motivace něco udělat než když jim je řečeno, že to nemohou udělat. Co tedy způsobuje, že reagujeme na slovo "ne"?

Teorie reaktance

Jedním z nejtrvalejších vysvětlení tohoto chování je teorie reaktance, kterou popisují psychologové. Reaktance je motivující stav, který nastává, když lidé cítí, že jim je omezována svoboda, a nutí je jednat tak, aby si tuto svobodu obnovili. Někdy se to projevuje jako obecná frustrace nebo přímá hádka, ale nejjednodušší reakcí je prostě udělat věc, kterou nám řekli nedělat.

Příklady reaktance

Toto chování se projevuje v různých situacích, například:

  • Ve veřejných prostorech, když lidé ignorují zdravotnické kampaně, které považují za příliš omezující.
  • V soukromých prostorech, jako jsou vztahy mezi rodiči a dětmi.

Efekt Romea a Julie

V roce 1972 chtěli psychologové na Univerzitě v Coloradu zjistit, zda vztah, který se setkává s rodičovským nesouhlasem, bude více posílen nebo oslaben pod tlakem. K zodpovězení této otázky dotazovali se 140 párů, kteří se výrazně lišili v měřítkách štěstí, ale byli relativně vážní, pokud jde o závazek. Pouze některé páry hlásily vnímaný rodičovský odpor vůči jejich vztahu během šesti měsíců studie. Ale ti, kteří ho měli, také hlásili stálý nárůst lásky k sobě navzájem. Výzkumníci nazvali tuto tendenci Efektem Romea a Julie po nejznámějších literárních zakázaných milencích a dospěli k závěru, že výsledky jsou z velké části motivovány reaktancí.

 

Efekt sociální sítě

Efekt sociální sítě je fenomén, který ovlivňuje naše chování a rozhodování v rámci sociálních vztahů. Jde o to, že se při určitém názoru, postoji nebo chování lidé více než obvykle přizpůsobují vlivu své sociální sítě, aby si udrželi jejich podporu a začlenění.

 

Proč ale reaktance nezvítězí nad efektem sociální sítě?

Reaktance je pocit odporu, který cítíme, když nám je něco zakázáno, nebo když se snažíme někoho přesvědčit, aby udělal něco, co nechce. Můžete si myslet, že by měla reaktance v boji s Efektem sociální sítě převládnout, protože bychom si měli více vážit našich stávajících vztahů než potenciálních.

 

Můžete si myslet, že to je proto, že si vážíme našich stávajících vztahů více než našich potenciálních vztahů. Ale většinou, když nějací přátelé či rodina nesouhlasí s vztahem, prostě vyjadřují negativní názory nebo pasivně nepodporují vztah. Zřídka je to dramatická volba mezi námi a nimi. A pokud jde o rodiče, většina lidí s dobrými vztahy s rodiči cítí, že mohou ignorovat rodičovské rady bez vážných následků, zatímco lidé s špatnými rodičovskými vztahy často nezáleží na tom, co si myslí.

 

Takže pokud jsou neschválené vztahy náchylnější k neúspěchu, znamená to, že nejsme ochotni bojovat za to, s kým chceme chodit? No, může se to lišit od osoby k osobě.

 

Typy Reaktance

Jednou teorií je, že existují vlastně dva typy reaktance: vzdorovitá reaktance, což je impulzivní dělání opaku toho, co nám říkají, a nezávislá reaktance, která odráží naše hlubší touhy dělat své vlastní volby. Vezměme si například situaci, kdy řeknete někomu s vysokou úrovní odporu, aby snížil hlas, pravděpodobně začne křičet

 

Na druhé straně někdo s vysokou nezávislou úrovní reaktance bude pravděpodobně ignorovat žádost a udělá, co považuje za vhodné. Pokud jde o nesouhlas s vztahy, osobnost s vysokou úrovní odporu může reagovat tím, že se bude své romantice věnovat tajně, ale to nemění to, jak názor skupiny negativně ovlivňuje jejich vztah.

 

Naopak, někdo s velmi nezávislou osobností by mohl být schopen ignorovat obavy svých přátel a milovat, koho chce.Koncept odporu a nezávislosti je poměrně nový a výzkumníci stále pracují na odhalení všech motivací za sociálním síťovým efektem.

 

Tyto teorie však pomáhají osvětlit důležitý vztah mezi reaktancí a našimi konkurenčními potřebami nezávislosti a začlenění.

 

To, jak vyvážíme tyto touhy, se liší mezi jednotlivci a kulturami. Ale bez ohledu na to, jak jsme náchylní k reaktanci, naše sociální sítě jsou klíčové pro naši identitu a pohodu.To platí zejména v našich romantických vztazích. Studie zjistily, že podpora několika blízkých společníků může pomoci zmírnit nesouhlas ostatních.A většina vztahů se daří lépe, jakmile zapojené osoby najdou podporující sociální sítě.

 

Tento výsledek se nemusí zdát tak romantický jako zakázaný milostný vztah, ale skutečně souhlasí se příběhem Romea a Julie, jejichž bojovný vztah nemohl vydržet hrozby extrémního nesouhlasu.

 

Autor: Petr Macek | čtvrtek 9.3.2023 14:35 | karma článku: 6,31 | přečteno: 309x
  • Další články autora

Petr Macek

ChatGPT: Aneb Jak Nám Roboti Vezmou Práci

S rozvojem technologií lidé se obávaj, že roboti a AI systémy převezmou naše pracovní místa, která jsou v současné době vykonávána lidmi, což zanechá velké množství lidí bez práce. Nicméně, jiní tvrdí, že tyto obavy jsou přehnané.

16.3.2023 v 12:09 | Karma: 7,55 | Přečteno: 243x | Diskuse| Ekonomika

Petr Macek

Zkušenost Pro Životopis

Dnes žijeme ve světě ovládaném peněz-mi, statusem, prestiží a ozdobnými tituly. Jsme naprogramováni respektovat kohokoliv s titulem čehokoliv. Oceňovat bankovní účet více než tvrdou práci nebo vášeň.

27.3.2021 v 11:56 | Karma: 7,45 | Přečteno: 175x | Osobní

Petr Macek

Jak Jsem Poznal Mojí Vášeň

Jak Jsem Poznal Vaši Matku je zdaleka můj nejoblíbenější televizní seriál. Přehrávám si to natolik, že moje každá moje partnerka, spolubydlící, rodina nebo celkově kdokoliv, kdo je u mě poblíž -- šílí.

18.3.2021 v 22:13 | Karma: 5,82 | Přečteno: 200x | Diskuse| Hobby

Petr Macek

Práce Z Domova - Ráj Nebo Peklo Na Zemi?

Když jsem poprvé dostal nabídku pracovat ze svého gauče byl jsem absolutně nadšený. Nehledě na nedávné události pracuji z domova přibližně 3 roky a musím upřímně říct, že tato pozice má své výhody i nevýhody.

16.3.2021 v 8:10 | Karma: 12,88 | Přečteno: 357x | Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Za týden přibylo 1604 nakažených černým kašlem. Třetina jsou mladiství

29. dubna 2024  13:55

Za uplynulý týden přibylo podle údajů Státního zdravotního ústavu 1604 nakažených černým kašlem,...

Za dvacet let úspěšného vývoje Českého republiky to nepovažujeme, řekl Klaus

29. dubna 2024  11:35,  aktualizováno  13:47

Přímý přenos Exprezident Václav Klaus vystoupil silně kriticky ke dvacátému výročí vstupu České republiky do...

Skotský premiér Yousaf po roce rezignoval, doplatil na rozchod se zelenými

29. dubna 2024  13:28

Skotský premiér Humza Yousaf v pondělí oznámil rezignaci. Po ukončení koaliční spolupráce jeho...

Jak se chystá převrat. V Německu začal proces s Říšskými občany

29. dubna 2024  7:35,  aktualizováno  13:22

Z členství v teroristické organizaci a z přípravy vlastizrádného aktu se od pondělka před soudem ve...

  • Počet článků 5
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 257x
Mail: petrmacek.scatter@centrum.cz

Hlavní hráč na: https://gamblersarea.com/

Oblíbené knihy: Den trifidů, Farma zvířat, Jiskra života, Miluj bližního svého, Silmarillion, Skleněný trůn

Samotářský a asociální počítačový technik plynulí v programátorských jazycích co pomalu zapomíná svůj rodný jazyk. I also happen to be fluent in English with TEFL & CEFR certifications backing that up ;))

Seznam rubrik